Hannan ArjenApu esimerkkikohteita
Esimerkkikohteita
Esimerkit ovat omasta elämästäni. Asiakkaille olen tehnyt erilaisia ja erikokoisia järjestelykohteita muutaman tunnin vaatehuoneen järjestelystä viikon kestävään vapaa-ajan asunnon tyhjennysprojektiin.
Oman elämäni vaikein raivaus- ja luopumisprojekti ennen ja jälkeen kuvissa.
Käsityötarvikkeiden varastohylly.

Ennen

Jälkeen
Hyllykkö, johon pitäisi mahtua myös vieraspeitot ja tyynyt. Hyllyillä on mm. kankaita, käsityölehtiä, matonkuteita, lankoja askartelutarvikkeita. Hyllyn alle on säilöttynä vanhoja lumppukuntoisia vaatteita ja tekstiilejä. Olen lapsuuden kodissa oppinut, että kaikki huonot vaatteet säilytetään matonkuteiksi ja niitähän oli sitten tullut vuosien varrella säilöttyä. Ehjät vaatteet ovat lähteneet saman tien kiertoon. On toki vuosien varrella syntynyt mattoja niin virkaten kuin kangaspuilla, mutta rajansa kaikella. Vaikea näistä lumpuista on ollut luopua myös sen takia, että on tuntunut liian pahalta heittää materiaalia roskiin. Nyt on onneksi jo järjestetty lumppujen keräystä mm. SOL:lla ja sinne kiikutin 14 muovikassillista tekstiilijätettä. Ja vielä minulle jäi parhaat palat hyllyn alle. Laitoin myös kierrätykseen kankaita ja askartelumateriaaleja, jotka huomasin lojuneen hyllyssä 20 vuotta eikä minulla vieläkään ollut ajatusta, milloin niitä käyttäisin. Kierrätyskeskukseen vein samalla myös aiemmin siivottujen keittiön kaapistojen pois lähtevät tavarat ja varmaan kasassa oli myös lasten pieneksi jääneitä vaatteita. Tulihan niistä tila-auton takakontti täyteen. Kodissa ei sinänsä näy, että sieltä olisi mitään lähtenyt, mutta siisteys ja kaappien ja hyllyjen käytettävyys parani huomattavasti.


Omat vaatekaappini karsimisen ja siivouksen kohteena ennen ja jälkeen kuvissa.

Ennen

Jälkeen
Ikää ja vuosirenkaita on viime vuosina jotenkin kertynyt ja se on ollut vaikea hyväksyä. Olen törmäillyt vaatekaapillani kiristäviin ja ahdistaviin vaatteisiin, mutta toiveikkaana olen työntänyt ne sinne aina takaisin ja kuvitellut ”sitten ensi vuonna” mahtuvani niihin. Joka kerranhan siinä olen mielenikin pahoittanut, kun en ole tavoitteitani saavuttanut.
Päätin lopettaa tämän mielenpahoituksen ja jättää kaappeihin vain ne vaatteet, jotka mahtuvat päälleni, ovat minun oloisia ja mukavia. Jos joskus vielä omaan kapeamman uuman, niin sitten olen ansainnut mennä vaatekaupoille.
Olin myös miettinyt, miten saisin noista epäkäytännöllisen kokoisista hyllyistä kätevämmät. Ehkä sopivan kokoisilla koreilla tai taitetuilla kestokasseilla, joihin pystyviikkaisin vaatteet. Tähän ei kuitenkaan enää karsimisen jälkeen ollut tarvetta. Vaatteet mahtuivat siististi ja käytännöllisesti karsimisen jälkeen hyllyille. Yhden kestokassin taittelin alusvaatteille. Nyt olen kuukauden verran elellyt siivottujen kaappien kanssa. Yhtään pois laitettua vaatetta en ole kaivannut ja kaapista on ollut helppo ottaa ja laittaa vaatteita, joten pinot pysyvät siisteinä.
Tiesitkö muuten, että kaappi on täynnä silloin, kun se on 75 % täytetty. Täydempää kaappia ei pysty järkevästi käyttämään, vaan tavaroiden pois ottaminen ja paikoilleen laittaminen on vaikeaa.